Tillbaka till: Ta dig igenom bruset
Fånga lyssnaren
De flesta av oss är så vana vid att höra vår egen röst att vi sällan tänker på hur vi uppfattas av andra när vi pratar, och de som står oss nära känner oss och förstår vad vi menar även när vi är otydliga och luddiga. Men för att vara säkra på att nå fram behöver vi vara uppmärksamma på vad vi säger och hur vi säger det, både i tal och i skrift. Språket är länken mellan människor och kulturer, och genom vårt språk skapar vi vår identitet. Det sägs att vi varje dag är mottagare av upp till tretusen meddelanden och det har gjorts undersökningar som visar att 98 % av all reklam drunknar i bruset. Är det då överhuvudtaget någon idé att försöka nå ut med ett budskap? Jo, det är det trots allt, vårt undermedvetna hjälper oss att sortera ut det som intresserar oss medan det som inte intresserar oss obemärkt passerar förbi. Det handlar om hur vi kommunicerar.
Säg det viktigaste först, i mejl, på möten, på intranätet – ja, nästan överallt. Om du berättar det mest väsentliga redan i rubriken på ditt mejl, till exempel ”Ny tid för planeringsmöte – boka in!”, och sedan skriver mer utförligt i brödtexten, kan mottagaren själv välja om hon eller han ska läsa hela mejlet. Här nedan följer några exempel på saker att tänka på som kan hjälpa dig att bli en bättre kommunikatör.
Se dina lyssnare
En anledning till att vissa pratar otydligt är att de inte märker om det de säger uppfattas av dem de pratar med. Jag håller ibland föredrag på stora teatrar, och ofta vill den som är ansvarig för ljuset släcka ner i publiken för att det ska bli så bra ljus som möjligt på mig uppe på scenen. Det går jag inte med på, för att jag ska kunna hålla mitt föredrag på bästa sätt behöver jag möta publiken och jag har svårt att göra det om jag inte ser dem jag pratar med. Jag ser på publikens reaktioner när jag varit tillräckligt tydlig och kan gå vidare till nästa sak att prata om, eller om jag tvärtom behöver förtydliga det jag sagt. Det är alltså viktigt att gärna se den du kommunicera med, om det inte är möjligt så är det viktigt att lyssna och fråga om det hunnit uppfatta allt korrekt.
Våga vara tyst
Att göra pauser är viktigt när vi pratar, var inte rädd för tystnaden. Tankearbete tar tid. Vilken oerhörd nytta man kan ha av att vara tyst har jag lärt mig av att umgås med min tonåriga bonusson. De bästa samtal vi har är när vi går ut och går och jag är tyst ända tills han börjar prata. Sedan när han väl är igång är det ofta svårt att stoppa honom, så det rådet brukar jag alltid ge till tonårsföräldrar som har svårt att få sina tonåringar att dela med sig av hur de mår och vad de känner – gå ut och promenera eller kör bil tillsammans, men var tyst! Att promenera och köra bil är saker som vi kan göra ihop utan att bli stressade av att vara tysta, och för att våra samtal ska nå lite djupare är tystnaden extra viktig. Klarar vi av att vara tysta tillsammans har vi kommit långt, och glöm inte att många människor upplever att de är för lite sedda och lyssnade på.
Använd ditt kroppsspråk
Vårt kroppsspråk är viktigt när vi vill göra intryck. Jag hör ofta olika procentsatser nämnas när det gäller hur stor betydelse kroppsspråket har, men att fastna i siffror kan göra att vi blir för upptagna av hur vi rör oss istället för att tänka på vad vi faktiskt vill förmedla. Låt oss istället bara konstatera att vi med vår kropp, vårt minspel och våra gester påverkar dem vi möter. Det viktiga är att kroppsspråket förmedlar det vi vill säga, om det inte gör det kommer de vi talar med förmodligen tänka mer på det än vårt egentliga budskap. Vi har alla haft möten med personer då vi mer har tittat på hur de beter sig än vad vi har lyssnat på vad de har att säga.